Duurzame en groene praktijk – Lelystad

Duurzame en groene praktijk

Tandartsenpraktijk Voorbraak & Macville probeert zo duurzaam mogelijk te werken en een groene sfeer te creëren op de werkvloer. Wij zijn allen bewust van de noodzaak hiervan en proberen ons steentje bij te dragen aan mens, dier en milieu.

Voeding en inkoop

Voeding kopen wij bewust in. Zo worden er alleen plantaardige voedingsproducten aangeboden. Dit maakt het niet alleen een gezonde en leerzame lunch voor het personeel, maar ook nog beter voor dier en milieu.

Al onze schoonmaakmiddelen zijn van Marcels Green Soap. Gemaakt van plantaardige ingrediënten. 100% vegan en palmolie vrij. De verpakkingen zijn gemaakt van gerecycled plastic, ook onze vuilniszakken zijn gemaakt van gerecycled plastic.

Voor het geven van instructies en het verkopen van tandenborstels en ragers maken wij gebruik van Tepe GOOD. Deze tandenborstels zijn gemaakt van bio-based plastic. https://www.tepe.com/nl/about-tepe/sustainability/good/

Ons pand 

Ons pand is voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Wij zijn sinds 2019 van het gas af. Elke ruimte heeft zijn eigen warmtepomp en kan hiermee zijn eigen aangename klimaat instellen.

Momenteel hebben wij 94 zonnepanelen. Hierdoor kunnen wij 80% van de elektriciteit zelf opwekken. De overige 20% kopen wij groen in bij van de Bron. Ons doel is om 120 zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor creëren wij zo goed als geen uitstoot meer met ons bedrijf.

Een gedeelte van ons dak is voorzien van een sedumdak (groendak). Dit zorgt voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit.

Wij hebben een zeer groene en beplante tuin om biodiversiteit te behouden en wateroverlast en hittestress te voorkomen. Meer informatie hierover ga naar https://duurzaaminlelystad.nl/duurzaam-ondernemen/

 

 

Afval

Afval proberen wij zoveel mogelijk te scheiden. Wij hebben het papier, GFT, PMD, glas en restafval/medisch afval gescheiden. Omdat wij ons (uiteraard) moeten houden aan zeer specifieke landelijke hygiëne protocollen betekend dit automatisch dat er met veel plastic disposables wordt gewerkt. Dit is desastreus voor de plasticsoep in de oceanen.

De zorg produceert de meeste afval van alle branches. Daarom maken wij in al onze behandelkamers gebruik van RVS drink/spoel bekers, RVS meerfunctie-tips. Al onze hoofdsteun hoezen en servetten zijn gemaakt van stof, welke op 60 graden gewassen worden. Alle tissues automaten zijn vervangen voor grote wasbare rollen. Die maandelijks door een bedrijf worden opgehaald om gewassen te worden. Overige materialen en producten gebruiken wij, waar mogelijk is, van duurzame oorsprong.

Tijdschriften

In onze wachtkamers hebben wij tijdschriften liggen van de Leeskring. Dit zijn tijdschriften van 1 à 2 maanden oud die niet verkocht zijn en dus nieuw zijn. Wij geven deze tijdschriften hiermee een tweede kans. Eigenlijk geven wij ze ook nog een derde kans. Maandelijks komt er een nieuwe stapel tijdschriften binnen. De tijdschriften die er dan nog liggen krijgen van ons een sticker dat deze mee naar huis genomen mogen worden. Zo voorkomen wij dat er niet teveel ligt en worden ook deze tijdschriften niet weggegooid. Vervolgens krijgen ze zelfs nog een vierde kans, namelijk de tijdschriften die dan nog overblijven nemen wij mee naar het verzorgingstehuis.

Techniek

Al ons kroon- en brugwerk wordt vervaardigd in Nederland.

Nog meer ideeën..

Wij betrekken het hele team bij onze idealen. Zo komen er steeds meer (kleine) ideeën om de praktijk nog meer te verduurzamen. Denk aan: oplaadbare batterijen, gerecycled papier, zoveel mogelijk in grijstinten afdrukken en jaarlijkse computer cleaning days.

Maar ook zoveel mogelijk met de fiets naar het werk komen. Kom jij ook de volgende keer met de fiets naar onze praktijk?

Heeft u wellicht nog meer ideeën voor ons om nog een extra steentje bij te dragen? Laat dit ons dan weten via de email m.kupers@voordent.nl

Leuk weetje; in april 2023 stonden wij op de voorpagina van tandartsenblad NT-Dentz met een interview over verduurzaming binnen onze praktijk. En in juni 2023 stonden wij met een interview in het blad Medisch Ondernemen over verduurzaming.